Nya spelbolag på marknaden

Malmö är på väg att vinna sin 23 ligatitel, med god marginal till Djurgården som ligger på andra plats! Malmö står för 55 av säsongens mål, men trots det ligger deras främste målgörare bara på sjätte plats. Jo Inge Berget kommer förmodligen inte att klättra högre, och de som gillar att betta på sport verkar hålla med oss. Det är kanske inte så konstigt eftersom Malmös kommande matcher innebär stora utmaningar.

Djurgården kanske måste erkänna sig besegrade, men samtidigt har de mycket att vara stolta över. När 2017 års säsong börjar närma sig sitt slut har Magnus Eriksson gjort flest mål i hela ligan, med 14 starka bidrag. Malmös Jo Inge Berget har gjort åtta mål. Under de kommande matcherna har Eriksson en god chans att göra fler mål och utöka ledningen, för klubben kommer att möta flera av de lag som ligger sist i ligan.

Karl Holmberg, från Norrköping, har gjort tolv mål. Trots att klubben bara ligger på fjärde plats har spelaren alltså lyckat ta sig ända till andra plats över listan på målgörare! Örebros Nahir Besara har också presterat väl, för hans tio mål har bidragit till att placera klubben på en sjunde plats. Klubben har ett par krävande möten framför sig, inte minst hemmamatchen mot AIK den 5 november.

De tre främsta målgörarna är inhemska spelare, men på fjärde plats hittar vi Mohamed Buya Turay från Sierra Leone. Under den här säsongen har han gjort hela nio mål! Den hedrande fjärdeplatsen är inget att rynka på näsan åt, särskilt med tanke på att han spelar för AFC Eskilstuna som ligger näst sist i ligan. Hittills har klubben gjort 24 mål, så Buya Turays nio mål står alltså för över en tredjedel av den totala mängden!

Tobias Hysén har gjort lika många mål som Buya Turay, och hamnar därför på femte plats. IFK Göteborg ligger för tillfället på åttonde plats i Allsvenskan. Med tanke på att klubben kom tvåa 2014 och 2015 är det är inte konstigt att många fans är besvikna. Göteborg kommer inte kunna kvalificera sig för europaspel, men om de har stor tur och presterar riktigt bra kan de fortfarande sluta på en hedrande fjärde plats i ligan.

Sedan Allsvenskan inleddes 1924 har bara tio av de främsta målgörarna varit utländska spelare. Den första som tilldelades denna ärofyllda titel var engelska Billy Lansdowne, år 1985. 2016 blev det nigerianska John Owoeris tur, som gjorde 17 mål för BK Häcken.

Lansdowne gjorde bara tio mål 1985. Det är det lägsta antal mål någon av de främsta målgörarna har gjort under en säsong. Sedan 2010 har i princip alla kommit upp i minst tjugo mål, med undantag för två säsonger. Djurgårdens Eriksson, som för tillfället är uppe i fjorton mål, kommer utan tvekan vara ivrig att nå upp till den magiska gränsen. Med tanke på klubbens kommande möten tvivlar han nog inte en sekund på att han kommer lyckas.

Två brasilianer blev Allsvenskans främste målgörare 2006 respektive 2009. Kalmar FF:s Ari gjorde 15 mål år 2006, och blev därmed den första brasilianska spelaren att utnämnas till säsongens främste målgörare. 2009 blev det GAIS tur, när brasilianska mittfältaren Wanderson gjorde arton mål och delade förstaplatsen med Tobias Hysén.

Några av de största inhemska spelarna, som Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic, har faktiskt aldrig blivit Allsvenskans främsta målgörare. Förmodligen beror det på att Europas större klubbar värvade de talangfulla spelarna innan de hann tillbringa någon längre tid i Sverige.