Vad är odds?

När man börjar spela bettingspel kommer det inte att dröja länge förrän man stöter på termen odds. De allra flesta har nog också hört ordet odds. Men vad är odds egentligen?

Odds är sannolikhet
Odds är ett annat ord för sannolikhet. När det handlar om betting så handlar odds alltså om sannolikheten för att en viss händelse ska inträffa, till exempel hur stor sannolikheten är för att ett visst lag ska vinna fotbollsmatchen, för att en viss häst ska vinna travloppet eller för att en viss artist ska vinna Melodifestivalen. För att komma fram till vilket utav alla tillgängliga alternativ som är mest värt att satsa sina pengar p ågäller det att samla på sig så mycket information inom ämnet som möjligt som kan underlätta vid ditt beslut. Det kan handla om tidigare resultat eller lagets aktuella form, vilket man kan få fram genom att titta på ligans tabell. Malkoll.se är en bra sajt för att hålla koll på sport och matchresultat när du spelar odds.

Så fungerar odds

Odds brukar skrivas ut som exempelvis 3:1 eller 6:1. Det innebär att oddset är tre mot ett, respektive sex mot ett. I dessa fall får man tre kronor respektive sex kronor tillbaka för varje krona som man satsar. Odds kan antingen vara fasta eller flytande. Fasta odds innebär att bettingsajten redan i förväg har gjort en bedömning om hur sannolik de tror att en viss händelse är. Oddsen ändras inte oavsett hur många som spelar på det aktuella loppet eller matchen, utan oddsen är då desamma ända fram till loppet eller matchen börjar. Flytande odds, eller live odds som de även brukar kallas, är tvärtom. De förändras allt eftersom utifrån hur många spelare som satsar på respektive alternativ. Flytande odds fastställs egentligen inte helt och hållet förrän det är spelstopp.

Odds används för att räkna ut vinsten
En annan sak som odds står för är proportionen mellan vinst och insats. Inom betting så används odds för att räkna ut hur stor ens vinst blir. Man multiplicerar helt enkelt den insats man gör med oddset för att en viss händelse ska inträffa. Summan som man får fram är vinsten och om man ska vara helt korrekt ska man också dra bort den insats man gjort. Ifall man satsar på ett alternativ med ett högt odds så vinner man mer än om man satsar på ett alternativ med ett lågt odds. Högoddsare ger en liten vinstmöjlighet, men möjlighet till stor vinst eftersom det då förstås är få spelare som satsar på det alternativet. Lågoddsare fungerar tvärtom, vinstmöjligheterna är större, men det blir då förmodligen lägre vinster eftersom man i så fall får dela sin vinst med många andra spelare.