Spelare som bookmarkers

I vissa fall finns det inga bookmakers som tar hand om satsningar – då faller detta på andra spelare. På till exempel oddsbörsen är det enbart spelare som spelar mot varandra och ingen bookmaker finns inblandad. Då är det en spelare som antar sig rollen som bookmaker för att hålla satsningarna flytande.

Hur allting började

De första som åtog sig rollen som bookmaker var spelaren. När vadslagning skedde på plats och inte var något som styrdes av större företag var det spelaren som agerade bookmaker. De som satsade gav antingen sina satsningar till den spelaren eller lät den spelaren hålla koll på vem som lovat att satsa vad vid önskad utkomst. När det sedan stod klart vem som skulle få vinsten var det spelarens jobb att samla in satsningarna och ge dessa till rätt person. Denna typ av vadslagning förekommer fortfarande men är mer ovanligt idag då det är säkrare att satsa via de stora företagen. När spelare har hand om andra spelares pengar är det bra om man är misstänksam. Chansen finns att spelaren springer iväg med potten eller inte samlar in den. Det gäller att ha någon som vet vad den håller på med då det inte alltid är enkel att hålla reda på allt och alla.

När vadslagning skedde i det antika Grekland där grekiska män slog vad om hästkapplöpningen, så var andra spelare bookmakers. På den tiden hette det så klart inte bookmakers, men det fungerade på samma sätt. Spelare slog vad mellan varandra – eller flera stycken. Ju fler det blev i desto större behov blev dessa av någon som höll koll på satsningarna. Det föll sig naturligt att en blev huvudansvarig för dessa satsningar.

I flera år var därför spelare bookmakers. Just för att vadslagningen skedde på plats, i nuet, och det gick inte att göra via mobilen, datorn eller på något annat vis. Bookmakers kom sedan i form av företag som skickade ut personer på plats som hanterade satsningarna. I grund och botten var vadslagning något som växte fram ur spelarnas oense satsande. Därför blev spelarna de som först skötte allt som idag anses vara självklart att en bookmaker ska sköta. Det kan för oss verka otroligt vilken tillit dessa spelare hade för varandra, men på den tiden var det i stort sett det enda sättet att ha ordning på vadslagning om den eskalerade långt bortom fem personer.