Vadslagning

Vadslagning: en känslig sak Fortfarande är det endast Svenska spel som har rätt att bedriva sportvadslagning i organiserad form i Sverige, men detta monopol har utmanats på olika sätt av internationella bookmakers. Någon har öppnat en spelbutik i Stockholm för att få monopolet prövat i EG-rätten, andra satsar på spel via nätet där lagstiftningen har svårare att komma åt aktörerna eftersom de verkar från andra läder. Klart är i alla fall att spelandet har långa rötter och att det mest är formerna som förändrats.

Spel och dobbel

Spel i Sverige regleras statligt genom lotteri- och spellagar, där det bland annat framgår hur spel får bedrivas, av vem och hur vinstutbetalningarna ska se ut. Vem som helst får alltså inte anordna spel om pengar och behålla överskottet. I Sverige måste vinsten av spel om pengar till stor del tillfalla allmännyttiga ändamål i form av exempelvis handikappföreningar, ungdomsidrott och liknande verksamheter.

Spel och dobbel har alltid betraktats med skepsis, både i Sverige och i andra länder, delvis av moraliska och religiösa skäl. Fortfarande är det många ur den äldre generationen svenskar som blir lite obekväma när det plockas fram en kortlek för ett oskyldigt parti poker. För inte så länge sedan, när kyrkan fortfarande hade stor makt över människors tänkande och handlande, var kortspel och spel i alla former där insatser i form av pengar kunde förekomma betraktade som syndiga. Och visst förekom det att mannen i hushållet, som ofta var den som drog hem pengarna genom förvärvsarbete, satt och spelade bort hushållskassan på kortspel med arbetskamraterna över starka drycker i någon byssja eller källare. Men spelandet sågs ofta som suspekt även om det inte förekom några insatser alls.

Även om staten fortfarande har stark formell kontroll över svenska folkets spelande på 2000-talet har spelmarknaden exploderat på senare år. Och det kan kanske tyckas vara en ironi att just Svenska spel står för många av de nya formerna av vadslagning och spelande genom sina Jack Vegasmaskiner i var och varannan kvarterskrog och statliga casinon där insatserna kan vara tillräckligt höga för att försätta en enskild spelare i personlig konkurs. Men framför allt har andra aktörer på spelmarknaden hittat in i svenska datorer via spel på internet, där det räcker med att registrera sig som användare hos något av alla olika spelbolag för att få tillgång till tusentals olika spelmöjligheter på alla tänkbara sporter, poker, och annan betting dygnet runt.

Oavsett vem som arrangerar vadslagningen gäller så klart att man aldrig ska spela för mer pengar än man har råd att förlora. Med den tumregeln i bakhuvudet finns det stora möjligheter till roliga, spännande och i bästa fall lönande vadslagning.